Konkurs cukierniczy „Nie tylko cukiernicy zdobią pierniki” – grudzień 2017 rok
Tradycją naszej szkoły jest przygotowywanie piernikowych ozdób choinkowych. Już od początku grudnia w szkole pachniało korzennym ciastem piernikowym. W przeddzień Świętego Mikołaja w pracowni technologii żywności uczniowie dekorowali świąteczne pierniki. Z upływem czasu na stołach pojawiało się coraz więcej pięknie ozdobionych piernikowych choinek, dzwonków, gwiazdek i kolorowych bombek.
Wszystkie prace prezentowały się okazale – wyczarowane ozdoby z lukru, czekolady i kolorowych posypek nadały magicznego blasku pierniczkom.
Komisja oceniająca efekty pracy uczniów miała wielki problem z wyborem tych najładniejszych.
Przy ocenie prac brano pod uwagę:
- pomysł wzoru piernika
- dobór elementów dekoracyjnych
- estetykę wykonania pracy
- sposób prezentacji pracy.
Po burzliwych dyskusjach zdecydowano że, wśród zaprezentowanych prac w kategorii prezentacja klasy wyróżniono prace wykonane przez uczniów z klas:
- Miejsce I – klasa III TZ
- Miejsce II – klasa I TZ
- Miejsce III – ex aequo – klasa II TZ i IV TZ
- Wyróżnienie – klasa I branżowa szkoła – cukiernik
W kategorii indywidualnej najbardziej podobały się prace wykonane przez:
- Katarzynę Mańkowską z klasy I TZ,
- Szymona Kreta z klasy III TZ
- Weronikę Topolską i Klaudię Ambroszczyk z klasy IV TZ
- Wyróżnienie – Kornelia Matusiak z klasy III TZ
Wykonane ozdoby uczniowie samodzielnie zawieszali na pachnącej lasem choince, przybranej szyszkami i suszonymi pomarańczami.
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i dziękujemy za udział.
Zofia Kopińska-Manowiec i Adam Kopeć