Technik Technologii Żywności
Technik technologii żywności zdobywa umiejętności do:
- kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich, zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw, lodów oraz wyrobów kulinarnych.
- opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu, itp.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
- wytwarzania produktów spożywczych,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Technikum Zawodowe nr 2 współpracuje z Politechniką Koszalińską , gdzie są realizowane zajęcia z analizy żywności w laboratorium technologii żywności Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.
kliknij na zdjęcie :))
Uczniowie Technikum Zawodowego Nr 2 mogą uczestniczyć w projektach unijnych, których celem jest podniesienie jakości kształcenia oraz dostosowanie kształconych zawodów do potrzeb rynku pracy. Uczniowie realizujący projekty otrzymują wsparcie z zakresu:
- poradnictwa zawodowego,
- szkolenia/kursu,
- stażu w zakładzie pracy.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)
- placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)
- kontrolnych placówkach gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.