OFERTA EDUKACYJNA NA ROK SZKOLNY 2020/2021 Technikum Zawodowe Nr 2
TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH
pozwala na prowadzenie kompleksowych usług doradztwa w dziedzinie stylizacji, strzyżeń i pielęgnacji włosów. Podczas cyklu nauczania, każdy z uczniów odbywa zajęcia praktyczne w szkole, które umożliwiają zdobycie doświadczenia oraz umiejętności fryzjerskich. Poza zajęciami w pracowni uczniowie poznają tajniki higieny, materiałów fryzjerskich, technologii fryzjerskiej, stylizacji oraz podstaw przedsiębiorczości i organizacji salonu fryzjerskiego.
Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego i zawodowego. Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące i zawodowe.
Zawód technik usług fryzjerskich jest zawodem szeroko profilowym, umożliwiającym specjalizację pod koniec okresu kształcenia.
Absolwent technikum w tym zawodzie:
- wykona każdą usługę fryzjerską zgodnie z oczekiwaniem klienta,
- doradzi odpowiednią do okazji i typu urody fryzurę,
- zadba o kondycję włosów,
- zna nowatorskie metody wizualizacji wizerunku,
- potrafi zarządzać własnym salonem fryzjerskim,
- zdobędzie wiedzę praktyczną pod okiem zawodowych fryzjerów.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług fryzjerskich będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich:
- prowadzenia konsultacji z klientem dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej,
- doradzania w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury,
- wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy,
- wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów,
- wykonywania strzyżenia włosów, golenia i formowania zarostu męskiego,
- wykonywania zmiany koloru włosów,
- wykonywania stylizacji fryzur,
- w zakresie kwalifikacji FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur:
- projektowania fryzur,
- dokumentowania fryzur,
- wykonywania fryzur na podstawie projektów.
Uczniowie Technikum Zawodowego Nr 2 mogą uczestniczyć w projektach unijnych, których celem jest podniesienie jakości kształcenia oraz dostosowanie kształconych zawodów do potrzeb rynku pracy. Uczniowie realizujący projekty otrzymują wsparcie z zakresu:
- poradnictwa zawodowego,
- szkolenia/kursu,
- stażu w zakładzie pracy.
kliknij na zdjęcie :)))
Zdobycie tytułu technika umożliwia:
- otwarcie własnego zakładu fryzjerskiego,
- pracę w salonach fryzjerskich,
- pracę w salonach odnowy biologicznej, itp.
Absolwent może kontynuować naukę w szkołach wyższych.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
zdobywa umiejętności do:
- kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich, zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw, lodów oraz wyrobów kulinarnych.
- opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu, itp.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
- wytwarzania produktów spożywczych,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
kliknij na zdjęcie :))
Technikum Zawodowe nr 2 współpracuje z Politechniką Koszalińską , gdzie są realizowane zajęcia z analizy żywności w laboratorium technologii żywności Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.
Uczniowie Technikum Zawodowego Nr 2 mogą uczestniczyć w projektach unijnych, których celem jest podniesienie jakości kształcenia oraz dostosowanie kształconych zawodów do potrzeb rynku pracy. Uczniowie realizujący projekty otrzymują wsparcie z zakresu:
- poradnictwa zawodowego,
- szkolenia/kursy,
- stażu w zakładzie pracy.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach),
- placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach),
- kontrolnych placówkach gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.