WYCIECZKA ZAWODOZNAWCZA DO
POZNANIA
W dniu 2 października 2014r.
odbyła się wycieczka zawodoznawcza do
Poznania, w której uczestniczyło 40 uczniów
zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie
piekarz i cukiernik raz technikum
technologii żywienia. Opiekunami wycieczki
byli: Agata Majcher, Aleksandra Dudek i
Barbara Wysocka.
Głównym celem wycieczki było zwiedzenie
ekspozycji targów Polagra-Food i
uczestniczenie w warsztatach cukierniczych
ipiekarskich. Młodzież miała okazję obejrzeć
mistrzowskie pokazy sztuki cukierniczej oraz
brać udział w degustacjach przygotowywanych
na ich oczach potraw. Dużym zainteresowaniem
cieszył się pokaz tworzenia dekoracji z
karmelu.
Uczestnicy wycieczki odwiedzili również
Stare Miasto w Poznaniu, gdzie obejrzeli
najciekawsze zabytki związane z historią
Polski.
Późnym wieczorem młodzież zmęczona ale
zadowolona i bogatsza o nowe doświadczenia
wróciła do Koszalina.
Opracowanie: mgr Agata
Majcher
WYCIECZKA
ZAWODOZNAWCZA
Dnia 02
października odbyła się wycieczka zawodoznawcza dla grupy 36 uczniów naszej
szkoły, na ,,Międzynarodowe Targi
Technologii Spożywczych" odbywających się w
ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich POLAGRA-TECH, które stanowią arenę
najważniejszego spotkania branży piekarskiej
i cukierniczej. Uczniowie klasy II a w, kształcących się w zawodzie
piekarz, uczniowie klasy II C+M uczących się
w zawodzie cukiernik i klasy II technik
technologii żywności pod opieką przewodnika
zapoznali się z nowoczesnymi formami
technologii spożywczych z krajów
wystawienniczych. Ekspozycja targów POLAGRA
- TECH podzielona była na tematyczne salony.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy
cukiernicze pracy w karmelu. Uczniowie
porównywali prezentowane wyposażenie
wykorzystywane przy produkcji cukierniczej i
piekarskiej z maszynami, z którymi mają do
czynienia podczas praktycznej nauki zawodu.
Kolejnym etapem wycieczki było zapoznanie
się z formą zabudowy
z XVI wieku i XVIII Poznania. Po zjedzonym
obiedzie w dobrych humorach i z nowym
bagażem doświadczeń i wiedzy miał miejsce
powrót do Koszalina.
Opracowanie:
mgr Aleksandra Dudek |