|
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 8 W KOSZALINIE |
TECHNIKUM ZAWODOWE NR 2
Okres
nauczania – 4 lata
Oferujemy
kształcenie o kierunkach:
technik usług fryzjerskich
Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego i
zawodowego.
Program nauczania obejmuje przedmioty
ogólnokształcące i zawodowe.
Zawód technik - usług fryzjerskich jest
zawodem szeroko profilowym, umożliwiającym specjalizację pod
koniec okresu kształcenia.
Zdobycie tytułu technika umożliwia otwarcie
własnego zakładu fryzjerskiego lub pracę w zakładach i
salonach fryzjerskich, salonach odnowy biologicznej.
technik technologii
żywności
Technik technologii żywności zdobywa umiejętności do:
-
kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości
artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów
spożywczych, piekarsko-ciastkarskich,
jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich,
owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich,
zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw,
lodów oraz wyrobów kulinarnych.
-
opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych,
norm zakładowych dla wyrobu, itp.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
-
zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach,
bufetach)
-
placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach,
szpitalach)
-
kontrolnych placówkach gastronomicznych.
Zdobyte
kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą
być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach
wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia
człowieka.
Wymagane dokumenty do Technikum Zawodowego Nr
2:
-
Podanie o przyjęcie do szkoły
-
Fotografie podpisane 3 szt.
-
Karta zdrowia
-
Świadectwo ukończenia gimnazjum
-
Zaświadczenie o szczegółowych wynikach egzaminu
gimnazjalnego
-
Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań
zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie
-
Ewentualnie wnioski lub orzeczenia Poradni
Psychologiczno-Pedagogicznej.
|