PROJEKT:
„ZDROWO
JEŚĆ ZDROWO ŻYĆ, ZDROWYM BYĆ”
Cel ogólny:
- promowanie
zdrowego trybu życia
Cele
szczegółowe:
-
kształtowanie prawidłowych nawyków
żywieniowych.
- promowanie
zdrowego stylu życia /bez środków
chemicznych/.
-
przeciwdziałanie anoreksji.
- poznanie
produktów przyjaznych dla człowieka i
środowiska.
Rola liderów
młodzieżowych w kształtowaniu wzorców
zdrowego stylu życia
Udział w
projekcie biorą uczniowie klas zawodowych i
chętni uczniowie liceum i technikum.
Kształtowanie
postaw i zachowań prozdrowotnych jest jak
wiadomo procesem długotrwałym, wymagającym
systematycznej i wielokierunkowej
edukacji oraz promowania zasad zdrowego
stylu życia w środowisku szkolnym.
Prowadzenie edukacji prozdrowotnej wśród
dzieci i młodzieży jest obecnie obowiązkiem
szkoły.
LP. |
Zagadnienie |
Sposób realizacji |
Termin realizacji |
Odpowiedzialna |
1. |
Ankieta – Czy prowadzę zdrowy tryb
życia. |
Przeprowadzona na grupie 50 osób |
luty |
A. Dudek
J. Hałasa
Z. Wilk |
2. |
Konserwanty w naszym życiu. |
Warsztaty
|
kwiecień |
Z. Wilk
J. Hałasa
A. Dudek |
3. |
Poznajemy przyprawy wspomagające
trawienie charakterystyczne dla
poszczególnych kultur. |
Warsztaty-
przedstawiciele klas zawodowych |
maj |
A. Dudek
J. Hałasa
Z. Wilk |
W miesiącu
lutym 2012 roku została przeprowadzona
ankieta wśród uczniów klas zawodowych i
technikum fryzjerskiego na temat zdrowego
stylu życia. Wyniki ankiety pokazały że,
wiedza na ten temat jest niewystarczająca
i należy ją uzupełnić. Wszyscy uczniowie
szkoły mieli możliwość zapoznania się z
analizą ankiety – wyniki ankiety były
wywieszone na tablicy na holu.
W dniu 13
kwietnia, odbyły się warsztaty - Konserwanty
w naszym życiu. Udział w nich wzięli
przedstawiciele klas drugich kształcących
się w zawodzie sprzedawca, ciastkarz i
piekarz, przedstawiciele klasy pierwszej i
drugiej technikum fryzjerskiego.
Na sali
panowała twórcza i naukowa atmosfera. Nie
zbrakło również dobrej zabawy. Uczniowie
poszerzyli swoją wiedzę na temat
konserwantów i substancji dodatkowych
stosowanych w produkcji żywności oraz
bezpiecznych środków do pielęgnacji włosów.
Imprezę
prowadziły uczennice klasy drugiej Liceum
Profilowanego. Małgorzata Sławska i
Magdalena Gad. Prezentacje przedstawiły
uczennice: Sara Rogowska ,,Bezpieczne środki
pielęgnujące włosy”, Izabela Karpowicz
,,Konserwanty w żywności”.
Poczęstunek przygotowały Izabela Tucholska,
Paulina Sowa.
Przepiękny pokaz stylizacji fryzjerskiej
zaprezentowały uczennice klasy II Technikum
Fryzjerskiego:
1.Stablewska
Justyna
2.
Kołodziejczyk Eliza
3. Paprzycka
Marta
4. Waszkiewicz
Paula
5. Bagniuk
Agnieszka
6. Kuliś
Katarzyna
7. Wietrzyńska
Patrycja
8. Harasim
Paulina
9. Babińska
Martyna
10. Hubicka
Justyna
11. Adamowicz
Ewelina
12. Malinowska
Emilia
13. Mróz
Magdalena
Opracowanie:
Zuzanna Wilk
Aleksandra Dudek
Joanna Hałasa |