ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 8 W KOSZALINIE

   Główna   |   Kontakt   |   Informator  |   Rekrutacja  |    Ogłoszenia    |    BIP   
 
    

Zdrowo jeść, zdrowo żyć, zdrowym być:

PROJEKT:

„ZDROWO JEŚĆ ZDROWO ŻYĆ, ZDROWYM BYĆ”

Cel ogólny:

- promowanie zdrowego trybu życia

Cele szczegółowe:

- kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

- promowanie zdrowego stylu życia /bez środków chemicznych/.

- przeciwdziałanie anoreksji.

- poznanie produktów przyjaznych dla człowieka i środowiska.

Rola liderów młodzieżowych w kształtowaniu wzorców zdrowego stylu życia

Udział w projekcie biorą uczniowie klas zawodowych i chętni uczniowie liceum i technikum.

Kształtowanie postaw i zachowań prozdrowotnych jest jak wiadomo procesem długotrwałym, wymagającym systematycznej i wielokierunkowej edukacji oraz promowania zasad zdrowego stylu życia w środowisku szkolnym. Prowadzenie edukacji prozdrowotnej wśród dzieci i młodzieży jest obecnie obowiązkiem szkoły.

LP.

Zagadnienie

Sposób realizacji

Termin realizacji

Odpowiedzialna

1.

Ankieta – Czy prowadzę zdrowy tryb życia.

Przeprowadzona na grupie 50 osób

luty

A. Dudek

J. Hałasa

Z. Wilk

2.

Konserwanty w naszym życiu.

Warsztaty

 

kwiecień

Z. Wilk

J. Hałasa

A. Dudek

3.

Poznajemy przyprawy wspomagające trawienie charakterystyczne dla poszczególnych kultur.

Warsztaty-

przedstawiciele klas zawodowych

maj

A. Dudek

J. Hałasa

Z. Wilk

W miesiącu lutym 2012 roku została przeprowadzona ankieta wśród uczniów klas zawodowych i technikum fryzjerskiego na temat zdrowego stylu życia. Wyniki ankiety pokazały  że, wiedza   na ten temat jest niewystarczająca i należy ją uzupełnić. Wszyscy uczniowie szkoły mieli możliwość zapoznania się z analizą ankiety – wyniki ankiety były wywieszone na tablicy na holu.

W dniu 13 kwietnia, odbyły się warsztaty - Konserwanty w naszym życiu. Udział w nich wzięli przedstawiciele klas drugich kształcących się w zawodzie sprzedawca, ciastkarz i piekarz, przedstawiciele klasy pierwszej i drugiej  technikum fryzjerskiego.

Na sali panowała twórcza i naukowa atmosfera. Nie zbrakło również dobrej zabawy. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat konserwantów i substancji dodatkowych stosowanych w produkcji żywności oraz bezpiecznych środków do pielęgnacji  włosów.

Imprezę prowadziły uczennice klasy drugiej Liceum Profilowanego. Małgorzata Sławska i Magdalena Gad. Prezentacje przedstawiły uczennice: Sara Rogowska ,,Bezpieczne środki pielęgnujące włosy”, Izabela Karpowicz ,,Konserwanty w żywności”.

Poczęstunek przygotowały Izabela Tucholska, Paulina Sowa.
Przepiękny pokaz stylizacji fryzjerskiej zaprezentowały uczennice klasy II Technikum Fryzjerskiego:

1.Stablewska Justyna

2. Kołodziejczyk Eliza

3. Paprzycka Marta

4. Waszkiewicz Paula

5. Bagniuk Agnieszka

6. Kuliś Katarzyna

7. Wietrzyńska Patrycja

8. Harasim Paulina

9. Babińska Martyna

10. Hubicka Justyna

11. Adamowicz Ewelina

12. Malinowska Emilia

13. Mróz Magdalena

Opracowanie:

Zuzanna Wilk
Aleksandra Dudek
Joanna Hałasa

 

 

 
 

Zespół Szkół Nr 8 im. T. Kościuszki ul. Morska 108 75-235 Koszalin