W dniach
2.06-6.06.2014 r. klasy o zawodzie cukiernik
odbyły praktykę w Szkole Mistrzów
„Professional” W. Kandulski w Poznaniu.
Celem praktyk
było zapoznanie uczniów ze sposobami
zdobienia wyrobów cukierniczych.
Uczniowie
poznawali następujące techniki zdobienia:
·
dekoracji z karmelu;
·
dekoracji z czekolady;
·
dekoracji z marcepana;
·
techniki lustrzanego odbicia;
·
dekoracji żelowych.
Pierwszego i
drugiego dnia praktyk uczniowie zostali
zapoznani z zasadami
przygotowania i pracy przy karmelu.
Dowiedzieli się m.in. tego, że karmel można
otrzymać na dwa sposoby:
- z ISOMALTU
- z BIAŁEGO CUKRU.
Karmel otrzymany z ISOMALTU jest łatwiejszy
w przygotowaniu i dalszej
obróbce. Karmel otrzymany z białego cukru
jest trudniejszy w przygotowaniu, ponieważ
trzeba ściśle trzymać się receptury i zawartej
w niej temperatury.
Z wcześniej przygotowanego karmelu uczniowie
wyrabiali owoce:
- truskawki
- mandarynki
- pomarańcze
- jabłka
- gruszki
- cytryny
Następnie owoce były malowane aerografem
barwnikami syntetycznymi w kolorze żółtym,
zielonym i czerwonym.
W kolejnych
dniach uczniowie wyrabiali produkty z
czekolady ciemnej, białej i mlecznej. Na
początku zapoznali się z kilkoma ważnymi
zasadami pracy z czekoladą. Pierwszą rzeczą
jaką wykonali były praliny. Poznali
recepturę i sposób wykonania genaszu (nadzienia) do pralin.
Następnie
uczniowie wykonywali róże z czekolady
plastycznej oraz tzw. ”wystawki” na tort.
Kolejnym
zadaniem była wykonanie i dekoracja tortów:
bajkowego i w stylu
angielskim. Uczniowie zapoznali się z
zasadami pracy z żelem,
techniką odbicia lustrzanego oraz
wykonywania falbanek z masy
ticzino (masa „marcepanopodobna”).
Wykonanie tych
tortów polegało na "obklejaniu"
styropianowej atrapy masą ticzino i robieniu
falbanek z tej masy. Robili kokardki i wykończyli
tort kremem szwedzkim. Wykonanie tortu w
stylu bajkowym polegało na nakładaniu na
niego narysowanego na folii wzorku z
czekolady, a następnie ozdabianiu żelem o
różnych kolorach.
Ostatniego
dnia odbyło się podsumowanie i utrwalenie
poznanych wiadomości. Uczniowie otrzymali
certyfikaty i dyplomy ukończenia kursu.
Uczniowie
zabrali wykonane prace do domu, a następnie
przedstawili je w szkole.
Dzięki
warsztatom uczestnicy mogli pracować z
mistrzami w wykonywaniu
dekoracji, poznać nowe techniki pracy,
których nie byliby w stanie nauczyć się
gdzie indziej. Uznali je za bardzo pomocne i
przydatne w dalszej pracy w zawodzie
cukiernik. Deklarowali także chęć
wykorzystywania zdobytej wiedzy na
praktykach zawodowych w swoich miejscach
pracy.
Opracowanie:
mgr Dorota Proskura, mgr Aleksandra Dudek |