ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 8 W KOSZALINIE

   Główna   |   Kontakt   |   Informator  |   Rekrutacja  |    Ogłoszenia    |    BIP   
 

 

Szkoła Mistrzów „Professional”:

W dniach 2.06-6.06.2014 r. klasy o zawodzie cukiernik odbyły praktykę w Szkole Mistrzów „Professional” W. Kandulski w Poznaniu.

Celem praktyk było zapoznanie uczniów ze sposobami  zdobienia wyrobów cukierniczych.

Uczniowie poznawali następujące techniki zdobienia:

       · dekoracji z karmelu;

       · dekoracji z czekolady;

       · dekoracji z marcepana;

       · techniki lustrzanego odbicia;

       · dekoracji żelowych.

Pierwszego i drugiego dnia praktyk  uczniowie  zostali zapoznani z  zasadami przygotowania i pracy przy karmelu.
Dowiedzieli się m.in. tego, że karmel można otrzymać na dwa sposoby:
- z ISOMALTU
- z BIAŁEGO CUKRU.
Karmel otrzymany z ISOMALTU jest łatwiejszy w przygotowaniu i dalszej obróbce. Karmel otrzymany z białego cukru jest trudniejszy w przygotowaniu, ponieważ trzeba ściśle trzymać się receptury i zawartej w niej temperatury.
Z wcześniej przygotowanego karmelu uczniowie wyrabiali owoce:
- truskawki
- mandarynki
- pomarańcze
- jabłka
- gruszki
- cytryny
Następnie owoce były malowane aerografem barwnikami syntetycznymi w kolorze żółtym, zielonym i czerwonym.

W kolejnych dniach  uczniowie  wyrabiali produkty z czekolady ciemnej, białej i mlecznej. Na początku zapoznali się z kilkoma ważnymi zasadami pracy z czekoladą. Pierwszą rzeczą jaką wykonali były praliny. Poznali  recepturę i sposób wykonania genaszu (nadzienia) do pralin.

Następnie uczniowie  wykonywali róże z czekolady plastycznej  oraz tzw. ”wystawki” na tort.

Kolejnym zadaniem była wykonanie i dekoracja tortów: bajkowego i w stylu angielskim. Uczniowie zapoznali się z zasadami pracy z żelem, techniką odbicia lustrzanego oraz wykonywania falbanek z masy ticzino (masa „marcepanopodobna”).

Wykonanie tych tortów polegało na "obklejaniu" styropianowej atrapy masą ticzino i robieniu falbanek z tej masy. Robili kokardki i wykończyli tort  kremem szwedzkim. Wykonanie  tortu w stylu bajkowym  polegało na nakładaniu na niego  narysowanego na folii wzorku z czekolady, a następnie ozdabianiu  żelem o różnych kolorach.

Ostatniego dnia odbyło się podsumowanie i utrwalenie poznanych wiadomości. Uczniowie otrzymali certyfikaty i dyplomy ukończenia kursu.

Uczniowie zabrali wykonane prace do domu, a następnie przedstawili je w szkole.

Dzięki warsztatom uczestnicy mogli pracować z mistrzami w wykonywaniu dekoracji, poznać nowe techniki pracy, których nie byliby w stanie nauczyć się  gdzie indziej. Uznali je za bardzo pomocne i przydatne w dalszej pracy w zawodzie cukiernik. Deklarowali także chęć wykorzystywania zdobytej wiedzy na praktykach zawodowych w swoich miejscach pracy.

Opracowanie: mgr Dorota Proskura, mgr Aleksandra Dudek

 

 

Zespół Szkół Nr 8 im. T. Kościuszki ul. Morska 108 75-235 Koszalin